
Het gebouw telt 7 verdiepingen, waarvan er 5 onmiddellijk zichtbaar zijn langs de Lammerstraat. Er is evenwel nog een volledige verdieping aan de oevers van de Schelde, onder het niveau van de brug aan de Lammerstraat. Bovenop het dak komt een klein maar ‘schoon’ verdiep: een glazen huis met terras, van waaruit je uitkijkt over Gent. Elke verdieping, behalve de bovenste, heeft een oppervlakte van ongeveer 300 m² wat de totale nuttige ruimte op 2.000 m² brengt. Twee benedenverdiepingen aan de Schelde en de Lammerstraat, worden volledig ter beschikking gesteld van de leden ondernemingen. Er worden plug-in plaatsen voorzien, waar mensen enkele uren kunnen werken tussen twee vergaderingen of verplaatsingen door. Er komen vergaderzalen en state of the art communicatietoepassingen, zoals video-conferencing. Zo zullen Voka-leden in en vanuit het gebouw kunnen werken in een geglobaliseerde wereld met sterke lokale verankering. Op de eerste en tweede verdieping worden kantoren ingericht voor de Voka medewerkers. Voka opteert voor een vooruitstrevend werkconcept, waar geen afzonderlijke burelen of vaste werkplaatsen zijn. Bedoeling is dat medewerkers zich installeren voor het type werk dat ze die dag willen doen: samenwerken in een team, geconcentreerd werken aan een dossier, frequent telefoneren… De werkplekken worden afgestemd op de aard van het werk. Dit gebeurt in een attractieve en architecturaal boeiende omgeving, binnen en buiten het gebouw.
Voka Oost-Vlaanderen wil een voorbeeld zijn op het gebied van innovatieve arbeidsorganisatie. Op de verdiepingen 3 en 4 wil Voka organisaties aantrekken ‘die ondernemingen vooruit helpen’: sectorfederaties, bilaterale organisaties met andere landen, gemengde Kamers van Koophandel… Tegelijk worden de mogelijkheden bekeken van co-working. Zo wordt de nieuwe Voka-stek een soort bedrijvencentrum waar wellicht vooral jonge en creatieve bedrijven in open space hun thuishaven hebben. De topverdieping wordt het glazen huis of het ‘schoon verdiep’ waar gasten worden ontvangen. Deze unieke plek met een schitterend zicht op de Gentse binnenstad zet vast aan tot inspirerende sessies en het ontwikkelen van toekomstvisies!
Voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkwartier haalde Voka Oost-Vlaanderen het studie- en architectenbureau Mebumar/MV² in. Voor de bijna integraal in glas opgetrokken gevel komt een opvallende ‘webconstructie’ die verwijst naar Voka als netwerk van 3.000 ondernemingen in Oost-Vlaanderen. Vanuit de drukke Lammerstraat en het Zuid kan je doorheen het gebouw kijken, de wisselwerking binnen-buiten is exceptioneel. Binnenin wordt een werkomgeving gecreërd die mensen inspireert, waar ze prima kunnen werken en nog beter samen kunnen werken. Waar ze zich thuis voelen in een professionele omgeving. We werken hiervoor met de jonge binnenhuisarchitect Wouter Vens. Wouter heeft deze opdracht gekregen, omdat zijn concept attractief, helder en consistent was.
Momenteel loopt de afbraak van het voormalige appartementsgebouw door de firma Aclagro teneinde. Opmerkelijk is de volledige cradle-to-cradle aanpak van de afbraakwerken. Voka ondersteunt actief haar leden in een milieu- en energievriendelijke bedrijfsvoering en voegt door de keuze van de partner op die manier zelf de daad bij het woord . De ruwbouwwerken door aannemer Dero Contstruct uit Zele beginnen in februari en dienen eind mei afgewerkt te zijn. De verhuis van de Voka-diensten is voorzien voor november; de officiële openingshappening op een bijzondere 12 december 2012…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten