dinsdag 7 februari 2012

Eindwerk over effecten van omega-3 op ontstekingen wint Prijs voor de Diëtetiek

Om wetenschappelijk onderzoek binnen het domein van de voeding aan te moedigen, reikt Kellogg’s jaarlijks de Prijs voor de Diëtetiek uit aan drie Belgische studenten dieetleer die een uitzonderlijk eindwerk over voeding schreven. Dit jaar gaat de eerste prijs naar Sophie Soëns van de Haute Ecole Provinciale du Hainaut - Condorcet voor haar eindwerk over de positieve effecten van omega-3 vetzuren en hun ontstekingsremmende werking. Het is meteen de eerste maal dat de school de prijs wint. De tweede prijs is voor Elke Van Mol van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven Gent. Zij ontwikkelde een nieuw en flexibel instrument om in slechts enkele muisklikken tot duidelijke voedingsrichtlijnen te komen bij patiënten met kruisallergieën. De derde prijs ten slotte, gaat naar Lien Meyseman, met een protocol voor adolescenten met obesitas en aanhoudende emotionele en gedragsproblemen.

De onderwerpen van de drie laureaten die de Prijs voor de Diëtetiek hebben gewonnen, verschillen dit jaar erg sterk van elkaar. Toch hebben ze een belangrijk kenmerk gemeen, namelijk: innovatie. Alle laureaten zetten ontwikkeling en toekomstgericht denken centraal in hun werk: onderzoek naar de positieve effecten van vetzuren, het ontwikkelen van een tool die zowel diëtisten als patiënten helpt en een protocolontwerp voor jongeren met overgewicht en psychische stoornissen. De thesissen werden dit jaar beoordeeld door een driekoppige onafhankelijke jury, voorgezeten door Marie Josée Mozin. Met haar jarenlange expertise in de voedingsleer en als president van Club Européen des Diététiciens de l‟Enfance (CEDE), zorgde zij voor een belangrijke bijdrage. De andere juryleden waren Katia Cornelis, zelfstandig diëtiste en diabetes educator en Tanja Callewaert, zelfstandig diëtiste werkzaam in een multidisciplinaire praktijk.

Eerste Prijs: Sophie Soëns, Haute Ecole Provinciale du Hainaut Condorcet: “Ondersteuning voor de globale gezondheidsproblemen op vlak van ontsteking: het ontstekingsremmende effect van omega-3 vetzuren”


Omega-3 en in het bijzonder hun ontstekingsremmende werking, blijft een gebied dat nog maar weinig werd onderzocht. In haar werk richtte Sophie zich specifiek op reumatoïde artritis. Voor deze ziekte zijn de gunstige effecten van omega-3 wetenschappelijk bewezen. Echter, te weinig patiënten en artsen zijn zich bewust van hun ontstekingsremmende functie. “Iedereen weet dat omega-3 goed is bij preventie tegen hart- en vaatziekten, maar de belangrijke rol in de behandeling van chronische ziekten die worden gekenmerkt door een onstekingsproces is minder bekend”, legt Sophie uit. “Het potentieel van omega-3 gaat veel verder dan reumatoïde artritis. Omega-3 vetzuren kunnen nuttig zijn bij ziektes zoals Alzheimer, kanker en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.” Ten slotte besluit Sophie: “De invloed van voeding op ontsteking beperkt zich trouwens niet tot omega-3. Andere factoren zoals antioxidanten, de zuurtegraad of de glycemische index kunnen een ontsteking ook beïnvloeden. Het is een onuitputtelijk en boeiend onderwerp!”

Tweede Prijs: Elke Van Mol, Katholieke Hogeschool Sint-Lieven Gent: “Voedingsallergie bij kruisallergie: Een tool voor de praktijk.”

Een voedingsallergie komt voor bij naar schatting 6% van de kinderen en 3% van de volwassenen. In de praktijk gebeurt het vaak dat er op meerdere allergieën tegelijkertijd allergisch wordt gereageerd, men spreekt dan van een kruisallergie. Medicatie biedt geen oplossing voor een voedingsallergie, goed allergiemanagement is dus van cruciaal belang. Elke stelde vast dat er nog geen efficiënt middel bestond voor diëtisten of patiënten om, in het geval van een combinatie van 2 of meer allergieën, tot een voedingsadvies te komen. Daarom ontwikkelde Elke een nieuw en flexibel instrument om met slechts een aantal muisklikken tot duidelijke richtlijnen te komen, gestructureerd volgens de voedingsdriehoek: www.voedingsallergie.com

Elke vertelt: “Tijdens mijn kijkstage kwam ik in contact met een moeder die meerdere voedingsadviezen had meegekregen voor haar acht maanden oude baby met verschillende voedingsallergieën. Het zoeken naar geschikte voedingsmiddelen bleek voor haar een moeilijk, risicovol en tijdrovend werk te zijn. Deze ontmoeting zette me aan tot nadenken. De online tool die ik heb ontwikkeld heeft alleen maar voordelen: diëtisten kunnen door het gebruik van de tool sneller en gemakkelijker voedingsadvies geven bij kruisallergie. Bovendien verhoogt ook de duidelijkheid van het voedingsadvies richting de patiënt.” Met haar gedrevenheid en eindeloze ambitie is Elke erin geslaagd om haar diploma te halen in combinatie met een full time job. In de toekomst wil ze graag haar tool verder verfijnen. “Het opzetten van een multidisciplinaire praktijk in combinatie met een uitdagende job in health & welness blijft mijn grote droom”, aldus Elke.

Derde Prijs: Lien Meyseman, Hogeschool Gent: “Gezond smullen! Protocol voor jongeren met overgewicht of obesitas en aanhoudende emotionele problemen en gedragsproblemen (type3) in Pedagogisch Centrum Wagenschot.”

De derde prijs werd gewonnen door Lien Meyseman die zich boog over het onderwerp jongeren met overgewicht en obesitas in combinatie met bijkomende aanhoudende gedragsproblemen of gedragsstoornissen (type 3) op internaat. In het verleden hebben opvoeders op het internaat enkele stappen ondernomen om de problematiek aan te pakken met informatie over de actieve voedingsdriehoek, het aanbieden van light producten en een start-to-run programma. Deze interventies hadden weinig tot geen effect. De combinatie van overgewicht of obesitas met gedragsstoornissen maakt het extra moeilijk om het gewichtsprobleem aan te pakken. Lien vertelt hierover: “Een bijkomend probleem is dat de jongeren niet gemotiveerd zijn om hun voedingsgewoonten aan te passen. De emotionele problemen en de thuissituatie liggen veelal aan de basis van het gestoorde eetgedrag. Deze factoren maken van de behandeling van de zwaarlijvigheid een extra uitdaging. Ik ontwikkelde daarom een praktisch behandelingsprotocol om dit probleem aan te pakken.” De jury beoordeelde het werk van Lien positief: “Met dit werk kunnen heel wat mensen geholpen worden. Lien heeft gezorgd voor een stimulans en zal zeker verdere veranderingen in gang zetten”, zegt jurylid Katia Cornelis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten